Så började det

Tradition och ständig förnyelse. En stark kombination som gjort Hammargrens till vad det är idag och som ger dig tillgång till marknadens förmodligen starkaste utbud.

Men hur började det hela egentligen?

Hugohammargren

Jo, den första gnistan tändes redan 1879 när grosshandlare Hugo Hammargren i Göteborg började importera ryska cigarrer och cigaretter. Sedan blev det bärnsten, kött och smycken och allt möjligt innan fyrverkerierna i början av 1900-talet på allvar kom in i bilden. Sönerna Tor och Per-Uno Hammargren var på hugget och Hammargrens blev snart en dominant i fyrverkeribranschen.

Jubileumsutställningens praktfulla fyrverkeri 1923 gjorde en formidabel succé. Fabriken i Anneberg, Sveriges första i sitt slag, blomstrade och verksamheten växte i takt med att efterfrågan ökade. Just de spektakulära festfyrverkerierna blev något av Hammargrens signum. När Island firade 1000-årsjubileum 1930 avfyrade Hammargren & Co ett ton fyrverkeri från en gammal domarring i Reykjavik. Samma år blev det ett vidunderligt fyrverkeri på Stockholmsutställningen och några år senare firades gamle kung Gustaf V med ett jubileumsfyrverkeri som ansågs ha slagit alla rekord. Det stora Fredsfyrverkeriet i Oslo 1945 stod Hammargrens för.

Och så vidare genom åren.

Vi har skapat många fyrverkeriklassiker genom vår färgsprakande historia. Och vi utvecklar ständigt nya.